Technische details van Kritt

Structuur

Een kritt-website bestaat uit rubrieken en artikelen. Elk artikel hoort thuis in een rubriek. Op de homepagina verschijnen artikelen uit verschillende rubrieken, in chronologische volgorde. Daarnaast is er een header, met een titel en een korte omschrijving. Je kan ook meta-pagina's maken, met bijvoorbeeld je biografie of met contactgegevens.


Rubrieken

Je bepaalt zelf welke rubrieken je maakt. Het aantal rubrieken is technisch onbeperkt. Rubrieken kan je toevoegen, verwijderen en je kan de volgorde veranderen


Artikelen

Een artikel kan een kranten- of tijdschriftartikel zijn, maar ook een radio- of televisieuitzending of nog iets anders. 

  • Elk artikel bestaat uit de volgende tekstvelden: titel, subtitel, introtekst, artikeltekst, fotocredits, publicatiedatum en oorspronkelijk medium.
  • Aan elk artikel kan je onbeperkt afbeeldingen en andere bestanden (zoals PDF's) toevoegen
  • Je kan video's embedden van Youtube en Vimeo, maar je kan ook embedcodes van andere diensten gebruiken, zoals Issuu of Soundcloud.
  • MP3-bestanden worden automatisch getoond in een audio-player
  • Tekst kan de volgende opmaakkenmerken hebben: vet, cursief, quote/streamer, link, opsomming.
  • Je kan zelf de HTML-code van een artikel bewerken.
  • Een artikel met een datum in de toekomst, zal automatisch op die datum gepubliceerd worden. Vóór die tijd is dat artikel niet toegankelijk.
  • Als een artikel nog niet gereed is voor publicatie, kan je het onzichtbaar maken.
  • Alle gepubliceerde artikelen staan op de overzichtspagina van de rubriek waar ze in zijn gepubliceerd. Je kan kiezen of je artikel ook op de homepage wordt getoond.
  • Het eerste artikel wordt in overzichten altijd groter getoond. Voor andere artikelen kies je zelf of deze normaal of groter worden getoond.
  • Je kiest zelf of je naast je artikel automatisch links wilt laten zien van gerelateerde bestanden.
Afbeeldingen
Je kan onbeperkt afbeeldingen aan je artikel toevoegen. Zorg wel dat ze van het type JPG, GIF of PNG zijn en niet groter dan dan circa 5 Mb (bij het gebruik van hele grote foto's kan het uploaden lang duren en tot foutmeldingen leiden). Voor een goede beeldkwaliteit zijn beelden van minimaal 600 pixels breed nodig.
De afbeeldingen verschijnen bovenaan het artikel, maar ze zijn ook handmatig op de juiste plek in de tekst te plaatsen.

Header
Elke Kritt-site heeft een header, die bestaat uit een titel en ondertitel, een korte beschrijving van je website, je rubrieken en metapagina's en een zoekfunctie.

Podcast
Je kan de Podcast-functie inschakelen. Hiermee kunnen mensen zich (bijvoorbeeld met iTunes) abonneren op de audio-bestanden die je op je Kritt-website plaatst.
 
Sociale media
Onder elk artikel verschijnen buttons om het artikel te delen op Twitter, Facebook en Google+. Je kan deze functie uitschakelen. Als bezoekers een artikel delen op Facebook, neemt Facebook automatisch de titel, de eerste regels van het artikel en de eerste afbeelding over.
In de header van je site kan je een button opnemen waarmee bezoekers direct je Twitter-account kunnen volgen.

Statistieken
Je kan zelf een Google Analytics account maken (dat is gratis) en daarmee kan je het verkeer op je website uitgebreid bekijken. Je kan Google Analytics heel eenvoudig koppelen aan je Kritt-website. Als het niet lukt, doen wij het voor je.
Als je bent ingelogd op je Kritt-website zie je al gelijk bij elk artikel hoevaak het is gelezen (zolang je bent ingelogd tellen je eigen bezoeken hiervoor niet mee).
 
Zoekmachine-optimalisatie
De website is erop ingericht om je artikelen zo goed mogelijk vindbaar te maken in Google. We passen de site regelmatig op details aan, om hiermee bij te blijven. We maken ook een sitemap met alle artikelen in XML-formaat, die we geautomatiseerd bij Google aandragen. 
 
Vormgeving
Je kan een aantal elementen van de vormgeving van de site zelf aanpassen: de gebruikte kleuren van achtergronden en van teksten, lettertypes. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende templates (op dit moment twee, maar er volgen er meer). Je kan je eigen pasfoto of logo uploaden, Kritt maakt hier ook automatisch een pictogram van voor in de favorietenbalk (favicon) en ook een pictogram dat je in het menu van je iPhone kan plaatsen (apple-icon).
Wij kunnen op jouw verzoek extra aanpassingen doen aan de vormgeving, denk daarbij aan specifieke lettertypes (als deze beschikbaar zijn via TypeKit), afwijkende kleuren per rubriek of nog veel verder afwijkende ideeën. Er kunnen kosten verbonden zijn aan deze aanpassingen. Neem contact met ons op om je wensen te bespreken.
 
Opmaak
Normaal gesproken breekt een website geen woorden af. Gelukkig hebben wij een manier gevonden om teksten af te breken volgens de Nederlandse afbreekregels. Die gebruiken we op overzichtspagina's, zodat de tekst ook in de kleine blokjes prettig leesbaar is.
 
Inloggen
Je logt in bij Kritt met je emailadres en een password. Je kan het password zelf wijzigen. Als je je password bent vergeten kan je via een emailbericht je password resetten.
 
Opslagruimte
Er geldt geen aan het aantal artikelen, foto's of bestanden die je kan opslaan op Kritt. 
 
Techniek
Kritt is gebouwd door Zinnebeeld, op basis van een door henzelf ontwikkeld community-platform, geprogrammeerd met PHP, Javascript, jQuery, MySQL en nog een aantal open source technieken.